Iran može obogaćivati uranij iznad 20 posto

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Iranski zvaničnici su u subotu saopćili da sada imaju mogućnost povećati obogaćivanje uranija iznad 20 posto i pokrenuli su napredne mašine za centrifugiranje, što je dio oslobađanja obaveza u okviru sporazuma koji je bio postignut sa svjetskim silama 2015. godine.

Foto: IRNA

- Počeli smo ukidati ograničenja u našem istraživanju i razvoju koja su nam bila nametnuta sporazumom. To će uključivati razvoj bržih i naprednijih centrifuga - rekao je glasnogovornik iranske nuklearne agencije Behrouz Kamalvandi na televizijskoj konferenciji za novinare, a prenosi  državna novinska agencija IRNA.

Pakt iz 2015. suzbio je sporni iranski nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od sankcija, ali je došlo do njegovog postepenog ukidanja otkako su se  Sjedinjene Države povukle iz međunarodnog nuklearnog  i djelovale s ciljem zaustavljanja prodaje iranske nafte. 

Od maja, Iran je počeo smanjivati ograničenja stavljena na njegov nuklearni kapacitet.

Iran kaže da su njegove mjere reverzibilne ako evropske potpisnice sporazuma uspiju vratiti pristup vanjskoj trgovini obećanoj u okviru nuklearnog sporazuma, a koji je blokiran ponovnom primjenom američkih sankcija.

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar