Oslabljeni uragan Dorian stigao do obala Sjeverne i Južne Karoline

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Uragan Dorian, oslabljen na oluju prve kategorije, ali i dalje praćen vjetrovima od 150 kilometara na sat, stigao je u petak do obala Sjeverne i Južne Karoline i zahvatio obalne gradove, nekoliko dana nakon što je kao oluja pete kategorije razornom silinom poharao Bahame.

Foto: CNN - 24sata.info

U petak je središte oluje locirano na oko 50 kilometara od Cape Lookouta u Sjevernoj Karolini, a očekuje se da će kasnije tijekom dana skrenuti dalje prema pučini, objavio je Nacionalni centar za uragane (NHC) u Miamiju.

Zapadni rubovi uragana Dorian još od četvrtka obilnom kišom zalijevaju obalne gradove te su poplavne vode u povijesnom dijelu Charlestona, u Južnoj Karolini, narasle oko 30 centimetara.

Bez struje je u Sjevernoj i Južnoj Karolini jutros ostalo preko 280.000 domaćinstava i tvrtki. Prognostičari upozoravaju da iako je Dorian oslabio, još uvijek je praćen jakim vjetrovima i predstavlja opasnost za živote i imovinu ljudi u tim državama, ali i u Virginiji. Stoga su guverneri tih država proglasili izvanredno stanje, zatvorili škole, otvorili skloništa i stavili u pripravnost pripadnike nacionalne garde.

U dvjema Karolinama je izdano upozorenje za evakuaciju oko 900.000 ljudi, ali se ne zna koliko je njih poslušalo to upozorenje.

 

( Hina)

Pošaljite Facebook komentar