EU pozvala sirijski režim da obustavi napade na Idlib

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Evropska unija (EU) pozvala je sirijski režim i njegove saveznike da obustave napade na Idlib, na sjeverozapadu Sirije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Foto: Agencije - 24sata.info

"Kao su ukazale Ujedinjene nacije (UN), a kao što smo i mi ponavljali u prethodnim izjavama, na sjeverozapadu Sirije dolazi do šokantne eskalacije sukoba. Zabrinjavajući su i podaci o napadima sirijskog režima i njegovih saveznika na kritičnu civilnu infrastrukturu, uključujući zdravstvene ustanove, škole i ostale objekte i takvi napadi moraju prestati", izjavio je za AA glasnogovornik EU.

Poziv iz EU stiže dan nakon što je UN objavio da je tokom četiri mjeseca u Siriji poginulo više od 1.000 civila.

Michelle Bachelet, komesarka UN-a za ljudska prava kazala je da je većina civila stradala u vazdušnim i kopnenim napadima snaga odanih predsjedniku Basharu al-Assadu i njihovih saveznika.

"Neselektivni napadi i uništavanje civilne infrastrukture ne mogu se opravdati ni pod kojim okolnostima", rekao je glasnogovornik.

EU je također, podsjetila da su sve strane u sukobu dužne poštivati i podržavati međunarodno humanitarno pravo te osigurati nesmetan humanitarni pristup osobama kojim je pomoć potrebna.

"Ponavljamo stav EU da svi počinitelji ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti trebaju odgovarati", rekao je glasnogovornik.

Iz Evropske unije su poručili kako ne postoji vojno rješenje sukoba u Siriji i da će nastaviti s pritiskom na "inkluzivnu, istinsku i sveobuhvatnu" političku tranziciju u zemlji.

Pokrajina Idlib, blizu sirijske granice sa Turskom, posljednje je uporište opozicije u Siriji. U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sochiju je 17. septembra 2018. postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i vazdušne napade u toj regiji.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar