Evropska komisija: Porastao rizik za Brexit bez sporazuma

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Evropska komisija je upozorila da je zbog trenutne političke situacije u Velikoj Britaniji značajno porastao rizik za Brexit bez sporazuma.

Foto: Arhiv

Iz ove evropske institucije su pozvali sve zemlje u Evropskoj uniji da se ne oslanjaju na mogućnost da će zvanični London zatražiti produženje roka za izlazak niti da će Evropsko vijeće odobriti takvu opciju.

"Preostalo vrijeme do roka 31. oktobra i politička situacija u Velikoj Britaniji povećali su rizik da će na taj datum doći do izlaska zemlje bez sporazuma. Svi akteri trebaju nastaviti pripreme za sve moguće ishode i napraviti posljednje provjere svojih planova za Brexit bez sporazuma. Ne treba računati na pretpostavku da će Velika Britanija zatražiti treće produženje roka i da će Evropsko vijeće to odobriti prije 31. oktobra", navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Britanski premijer i lider Konzervativne partije Boris Johnson suspendirao je iz stranačkih tijela 21 zastupnika koji su sinoć podržali pokretanje procedure za sprečavanje izlaska Velike Britanije i Evropske unije bez prethodno postignutog sporazuma.

Predsjednik Donjeg doma britanskog parlamenta John Berkow je odobrio hitnu raspravu o blokadi Brexita bez dogovora koja se održala kasno sinoć.

Tako je opozicija u toj zemlji napravila važan korak kako bi spriječili da se realizuje Brexit bez dogovora 31. oktobra.

Pozicija vlade Borisa Johnsona je dodatno ugrožena u britanskom parlamentu. Minimalnu većinu u parlamentu premijer Johnson je izgubio jučerašnjim prelaskom jednog zastupnika u Liberalnu partiju.

Johnson je najavio moguće prijevremene izbore u Velikoj Britaniji ako opozicija uspije u nakani da zakonski zabrani Brexit bez dogovora. Analitičari predviđaju da bi izbori mogli biti održani 15. oktobra.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar