Bachelet: Rat u Siriji počeo kada je Assadov režim zatvorio vrata dijalogu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Šefica Ureda za zaštitu prava žena pri Ujedinjenim narodima Michelle Bachelet izjavila je da je u posljednja četiri mjeseca u Idlibu u Siriji ubijeno više od hiljadu civila.

Michelle Bachelet / 24sata.info

U obraćanju novinarima u uredu UN-a u Ženevi, Bachelet je istakla da je u napadima na Idlib i okolna mjesta u posljednja četiri mjeseca ubijeno tačno 1.089 civila, od čega 304 djece i 213 žena.

Napomenula je da su za smrt većine ovih civila odgovorni sirijski režim Bashara al-Assada i njegovi najbliži saveznici.

Dodala je kako se u Siriji trenutno dešava jedna od najvećih kriza od početka rata u toj zemlji, koji je izbio prije osam godina, naglasivši da je sukob počeo kada je Assadov režim zatvorio vrata dijalogu i unutrašnjem dogovoru.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar