Ministri al-Maliki i Zaharieva o izraelsko-palestinskom mirovnom procesu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Mirovni proces na Bliskom istoku bio je ključna tema razgovora koji su u ponedjeljak održani u Sofiji između bugarske ministrice vanjskih poslova Ekaterine Zaharieve i njezinog palestinskog kolege Rijada al-Malikija, koji boravi u službenom posjetu Bugarskoj između 1. i 3. septembra na poziv Zaharieve, prenosi BTA.

Foto: BTA - 24sata.info

U izjavi za novinare nakon sastanka, Zaharieva je rekla da je u razgovorima sa palestinskim kolegom izrazila stav Bugarske i EU da je trenutačni zastoj u  pregovorima o mirovnom procesu na Bliskom istoku razlog ozbiljne zabrinutosti.

"Naše je gledište da je temelj pronalaska rješenja u direktnim razgovorima između Izraela i Palestine, a mi se nadamo da će se međunarodni sporazumi iz  Osla i Pariza i dalje provoditi", rekla je Zaharieva.

Ona je izrazila nadu da će Palestina i Izrael pronaći načine i sredstva za postizanje sporazuma o svim pitanjima.

Zaharieva je rekla da Bugarska i Palestina imaju dugoročnu saradnju u obrazovanju i nauci, napomenuvši kako je u Bugarskoj studiralo više od 5.000 Palestinaca. Rekla je da trenutno samo 22 državljana Palestine studiraju u Bugarskoj, tako da je potrebno više napora za promociju bugarskog visokog obrazovanja. Podsjetila da je prošle sedmice bugarska vlada odobrila sporazum s palestinskom vladom o saradnji u obrazovanju, nauci, kulturi i sportu.

Palestinski ministar vanjskih poslova rekao je da  razgovarali o preprekama za obnovu bliskoistočnog mirovnog procesa, posebno izraelsko-palestinskom procesu. Riyad al-Maliki rekao je da Palestina i dalje vjeruje da se rješenje treba postići izravnim političkim pregovorima i da je načelo nagodbe između dviju država jedino moguće rješenje za osiguranje pravedno rješenja u regiji. Kazao je da Bugarska, koja ima odlične odnose s izraelskom, kao i sa palestinskom stranom, može djelovati kao most između dvije strane.

Riyad al-Maliki rekao je da su bugarsko-palestinski odnosi izvrsni, izrazivši nadu da će imati povoljan utjecaj u različitim oblastima, uključujući trgovinu između dviju zemalja.

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar