Papa pozvao 1,3 milijarde katolika da mole da se amazonski požari što brže ugase

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Papa Franjo je rekao da je "zabrinut" zbog požara koji haraju amazonskom prašumom, nazivajući je "plućima presudnim za život naše planete".

Papa Franjo / 24sata.info

"Zabrinuti smo zbog ogromnih požara koji su se razvili u Amazoniji", rekao je  danas papa vjernicima u   Vatikanu.

Pozvao je 1,3 milijarde katolika na svijetu da se mole da se požari ugase što je brže moguće, prenosi AFP.

Službene brojke pokazuju da je ove godine u Brazilu zabilježeno 78.383 šumskih požara, što je najveći broj od 2013. godine.

Papa Franjo, koji je rođen u Argentini, će u oktobru okupiti  organizirati međunarodnu biskupsku na konferenciju o Amazoniji, susreo se s brazilskim autohtonim vođom Raonijem 2013. godine, kada je ovaj Tada je Raoni, međunarodno poznat kao živi simbol borbe za očuvanje amazonske prašume i autohtone kulture obišao Evropu upozoravajući na opasnosti od krčenja šuma.

Papa je u enciklici iz 2015. godine osudio  iskorištavanje Amazonije od strane "ogromnih međunarodnih ekonomskih interesa".

U januaru  2018. posjetio je selo Puerto Maldonado u amazonskoj džungli jugoistočnog Perua gdje se okupilo hiljade plemenskih ljudi, uključujući  i one iz susjednog Brazila i Bolivije.

Katolička crkva priznaje krvavu povijest širenja kršćanstva kroz Južnu Ameriku i da nije uvijek poštovala amazonska plemena. Danas se zalaže za brojne projekte podrške autohtonom stanovništvu, navodi AFP.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar