Danas počinje samit G7, svjetski lideri o brojnim temama

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Čelnici država članice Grupe sedam industrijskih sila (G7), kao i predstavnici Evropske unije, sastat će se u francuskom priobalnom gradu Biarritzu od danas do ponedjeljka kako bi prisustvovali 35. samitu te grupacije.

Foto: Arhiv

Francuski predsjednik Emmenuel Macron dočekat će čelnike, među kojima su britanski premijer Boris Johnson, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i njemačka kancelarka Angela Merkel. Pored njih na samit dolaze kanadski premijer Justina Trudeau, italijanski premijer Giuseppe Conte, japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump.

U središtu samita G7 bit će teme iz domena vanjske politike, trgovine, nejednakosti, klimatskih promjena, razvoja afričkih partnera i digitalne transformacije.

Johnson će najvjerovatnije zatražiti od EU da ponovo razmisli o svom stavu prema Brexitu i insistirat će kod Merkel da izvrši pritisak na predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska, navodi Exspress.

Predsjednik Trump naglasit će značaj američke ekonomske politike pod njegovim vodstvom na sastanku s ostalim čelnicima G7 tokom vikenda u Francuskoj i ohrabrit će saveznike da slijede američki model borbe s problemima u globalnoj ekonomiji, saopćili su zvaničnici.

Trump će tokom samita u Francuskoj od subote do ponedjeljka imati odvojene sastanke s čelnicima Britanije, Francuske, Njemačke, Japana, Indije i Kanade, saopćili su novinarima visoki zvaničnici njegove administracije koji su tražili da ostanu anonimni.

Trump će razgovarati sa svojim kolegama kako da se otvore evropsko, japansko i kanadsko tržište i osigura da američke firme imaju otvoren put za prodaju roba i usluga, te da savezničke ekonomije jačaju skupa s američkom.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar