Patten: Kineska intervencija u Hong Kongu bila bi katastrofa

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Posljednji britanski guverner Hong Konga Chris Patten upozorio je u utorak da bi kineska intervencija u Hong Kongu bila katastrofa i da bi kineski predsjednik Xi Jinping trebao pokazati mudrost ujedinjujući narod.

Chris Patten / 24sata.info

Patten je kazao kako je kontraproduktivni za Kineze da upozore na "ostale metode" ukoliko protesti ne prestanu.

- To bi bila katastrofa za Kinu, i naravno za Hong Kong. Otkako je predsjednik Xi došao na vlast, postoji trend gušenja nezadovoljstva i disidentskih glasova posvuda. Partija sve kontrolira - izjavio je  Patten za BBC radio.

Hong Kong je vraćen pod kinesku vladavinu u 1997. uz garancije visokog stepena autonomije, nezavisnog pravosuđa i sloboda koje nisu dopuštene u kineskoj matici u okviru aranžmana "jedna zemlja, dva sistema".

Patten je kazao da bi britanski premijer Boris Johnson trebao zatražiti od američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, koji je u posjeti Londonu, da Washington pristane na tvrdnju da bi bila "katastrofa" ukoliko Kina intervenira u Hong Kongu.

- Itekako se nadam da bi, čak i nakon deset sedmica otkako se ovo dešava, vlada predsjednika Xija pokazati razboritost na ujedinjavanju naroda - kazao je Patten, prenosi Reuters.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar