Snaha Indire Gandi postala šefica najveće indijske Kongresne stranke

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Snaha čuvene indijske premijerke Indire Ghandi, Sonia Gandhi, Talijanka podrijetlom, ponovno je na čelu najveće indijske Kongresne stranke dok stranka ne izabere novog čelnika.

Foto: Agencije - 24sata.info

Do ove objave došlo je u subotu kasno navečer nakon što glavno tijelo stranke nije uspjelo imenovati novog stranačkog čelnika koji bi dolazio izvan političke dinastije Nehru-Ghandi.

Kongres je prihvatio ostavku njezina sina Rahula Ghandija, koji je u srpnju odstupio s mjesta stranačkog čelnika.

Glasnogovornik stranke Randeep Surjewala kazao je novinarima oko ponoći kako je Sonia Ghandi imenovana privremenom predsjednicom.

"Gospođa Sonia Ghandi preuzet će privremeno predsjedanje strankom dok ona ne izabere novog čelnika na plenarnoj sjednici kasnije ove godine", kazao je glasnogovornik.

Rahul Ghandi (49) koji je odbio zahtjev da ostane na mjestu predsjednika inzistirao je na tome da stranka izabere čelnika izvan obitelji Nehru/Ghandi. Ta je politička dinastija dala Indiji tri premijera.

Katolkinja rođena u Italiji, Sonia Gandhi, udovica je preminulog bivšeg premijera Rajiva Ghandija, koji je ubijen 1991. Bila je predsjednica Kongresne stranke od 1998., a 2017. predala je stranku u ruke svog sina nakon što se suočila sa zdravstvenim problemima.

Izbori održani u travnju i svibnju 2019. bili su kritičan test za stranačko vodstvo njezina sina Rahula.

Kongresna stranka osvojila je samo 52 mjesta u parlamentu koji broji 543 zastupnika, dok su premijer Narenda Mori i njegova hinduistička stranka Bharatiya Janata osvojili većinu s 303 mjesta.

Rivalske stranke često optužuju Kongresnu stranku da je dinastijska stranka kojoj je od dobivanja indijske neovisnosti uvijek na čelu neki pripadnik obitelji Nehru/Ghandi.

 

( Hina)

Pošaljite Facebook komentar