Direktor američke Nacionalne obavještajne agencije Dan Coats podnio ostavku

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Direktor američke Nacionalne obavještajne agencije Dan Coats odlazi s dužnosti 15. augusta, objavio je u nedjelju Donald Trump iz čije su administracije od početka godine otišli mnogi visoki dužnosnici.

Foto: Hudson Institute

Američki predsjednik je u objavi na Twitteru napisao da će  imenovati Johna Ratclifea, zastupnika iz Teksasa u Zastupničkom domu, člana odbora za obavještajnu djelatnost, pravosuđe i unutarnju sigurnost. 

"John će voditi i biti uzor velikoj zemlji koju voli", napisao je Trump zahvalivši Coatsu što je "služio našoj zemlji", prenosi CBS News.

U svom pismu o ostavci predsjedniku Coats je rekao: "Obavještajna zajednica jača je nego ikad i sve je bolje pripremljena za nove izazove i mogućnosti. Kao što smo ranije raspravljali, vjerujem da je vrijeme da pređem na sljedeće poglavlje svog života", napisao je.

Trump se u više navrata sukobio s šefovima američkih obavještajnih službi, uključujući i Coatsa, oko pitanja od ruskog uplitanja na izborima 2016. do sjevernokorejske denuklearizacije i Irana.

Coatsov odlazak bit će posljednji u dugom nizu ostavki visokih dužnosnika Trumpove administracije, uključujući ministra odbrane Jima Mattisa, američku ministricu nacionalne sigurnosti Kirstjen Nielsen, šefa osoblja Bijele kuće  Johna Kellyja i  državnog sekretara Rexa Tillersona.

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar