Rouhani: Iran nije spreman na pregovore, ako oni znače predaju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Iran je spreman na "pravedne" pregovore, ali neće pregovarati ukoliko to znači predaju - izjavio je u srijedu iranski predsjednik Hassan Rouhani, ne spominjući na kakve je razgovore mislio.

Foto: 24sata.info

Izgleda da je Rouhani mislio na eventualne pregovore sa Sjedinjenim Državama. Američki predsjednik Donald Trump povukao se u prošloj godini iz istorijskog nuklearnog sporazuma s Iranom, ali je kazao kako je spreman da održi razgovore s Islamskom Republikom.

- Sve dok imam odgovornost za izvršne ovlasti moje zemlje, mi smo spremni za pravedne, zakonite i poštene pregovore na rješenju problema - izjavio je Rohani, prenosi njegov zvanični website.

- Mi, istovremeno, nismo spremni da sjednemo za pregovarački sto ukoliko to znači predaju - kazao je.

Iran je danas također negirao da je oboren bilo koji od njegovih dronova nakon što je američka vojska saopćila da je oborila dva drona u prošloj sedmici. 

Američka Centralna komanda saopćila je u utorak da je jedan iranski dron pao u more nakon što je američki ratni brod USS Boxer poduzeo, kako ju je Centralna komanda nazvala, "odbrambenu akciju" protiv drona prošlog četvrtka. Komanda je saopćila da je Boxer također bio "angažovan"" u akciji protiv drugog drona, ali nije mogla potvrditi da je uništen. 

Iranski ministar odbrane, general Amir Hatami izjavio je novinarima u srijedu da bi, "ako neko iznosi tvrdnje, trebao pružiti dokaze za njih", dodajući da "nijedan od naših dronova nije oboren".

Kazao je da je Iran, kada je u prošlom mjesecu oborio američki dron, pokazao slike koje su potvrdile njegove navode, prenosi Reuters.

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar