Erdogan oštro osudio napad na službenike konzulata Turske u iračkom Erbilu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan oštro je osudio oružani napad koji je u srijedu izveden na službenike konzulata Turske u iračkom gradu Erbilu, javlja agencija Anadolija.

Recep Tayyip Erdogan / 24sata.info

Iračka policija saopćila je ranije u srijedu da su u oružanom napadu u restoranu u Erbilu ubijeni službenik turskog konzulata i irački državljanin, a da je još jedan irački državljanin ranjen.

- Turska sarađuje s iračkim vlastima s ciljem što bržeg pronalaska napadača na uposlenike konzulata Turske u Erbilu - poručio je Erdogan u poruci na Twitteru.

Tijelo ubijenog diplomata koji je poginuo u napadu u Erbilu bit će prebačeno u Tursku.

Prema diplomatskim izvorima, obdukcija je završena u bolnici u Erbilu, a tijelo će avionom biti prebačeno u Tursku.

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je, nakon napada u Erbilu, izjavio da su turske vlasti u kontaktu sa zvaničnim Bagdadom u vezi s tim slučajem.

- U stalnom smo kontaktu s Bagdadom i Erbilom. Šaljemo delegaciju u Irak, u slučaju potrebe. Ostajemo u kontaktu kako bi napadači bili uhvaćeni i kako bi do u najsitnije detalje bilo otkriveno ko stoji iza ovoga - rekao je Cavusoglu novinarima u Ankari, javlja agencija Anadolija.

Napomenuo je da je razgovarao i s Masrourom i Nechirvanom Barzanijem, čelnicima Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka, te s iračkim ministrom vanjskih poslova Mohamedom Alijem Alhakimom.

- Uradit ćemo sve što bude potrebno da bi se rasvijetlili svi detalji ovog događaja - dodao je Cavusoglu.

Na pitanje da li iza napada stoji teroristička organizacija PKK ili neka druga teroristička grupa, Cavusoglu je kazao da je potrebno rasvijetliti cijeli slučaj.

- Kada se desi ovakav napad, prvo što pomislite je upravo to, ali treba sve istražiti kako bi imali precizne podatke - rekao je turski šef diplomatije.

Iračka policija saopćila je da su u oružanom napadu u restoranu u Erbilu ubijeni jedan službenik turskog konzulata i jedan irački državljanin, a da je još jedan irački državljanin ranjen.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar