Lagarde podnijela ostavku na mjesto direktorice MMF-a

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Christine Lagarde, čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, objavila je u utorak kako na to mjesto podnosi ostavku koja će stupiti na snagu sredinom rujna, nakon što je sada jasniji proces njezine nominacije za predsjednicu Europske središnje banke.

Christine Lagarde / 24sata.info

Lagarde je kazala kako njezina ostavka stupa na snagu 12. rujna, otvarajući put MMF-u da izabere novog čelnika.

"S većom jasnoćom oko procesa moje nominacije za predsjednicu Europske središnje banke (ECB) i vremena koje će biti za to potrebno, donijela sam odluku koja je u najboljem interesu MMF-a", rekla je Lagarde

Kazala je kako će njezina ostavka ubrzati izbor njezina nasljednika.

Ostavka Lagarde dolazi dva tjedna nakon njezine nominacije 2. srpnja za mjesto predsjednice ECB-a. Nije odmah podnijela ostavku u MMF-u jer nije bilo izvjesno hoće li novi Europski parlament odobriti nju i ostale kandidate za vodeće pozicije EU-a, kažu Reutersovi izvori.

O njezinoj nominaciji raspravlja podijeljeni Europski parlament. Ukoliko bude prihvaćena, na mjestu predsjednice ECB-a 31. listopada naslijedit će Marija Draghija, prenosi Hina.

Drugi petogodišnji mandat Christine Lagarde na poziciji čelnice MMF-a trebao je trajati do srpnja 2021. Mjesto predsjednika MMF-a tradicionalno je pripadalo Europljaninu, dok je vodeća pozicija MMF-ove sestrinske organizacije, Svjetske banke, pripadala Amerikancu.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar