More na obale Filipina izbacilo pakete kokaina, vrijednost se mjeri u milionima dolara

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Proteklih nekoliko mjeseci more je na istočnu obalu Filipina izbacilo pakete kokaina čija se tržišna vijednost mjeri milionima dolara.

Foto: 24sata.info

Pretpostavlja se da su paketi kokaina bačeni zbog racije ili da su izgubljeni na putu do Australije.

Posljednji incident dogodio se u nedjelju kada se na jednoj filipinskoj plaži pojavilo sedam paketa kokaina. BBC piše kako je u maju jedan ribar pronašao 39 paketa kokaina čija je ulična vrijednost veća od četiri miliona dolara.

Policija vjeruje da su paketi ispali s brodova koji su krijumčarili kokain u Australiju, državu u kojoj postoji velika potražnja za ovom drogom. Ipak, niko nema konačan odgovor kako su se ovi čvrsto oblijepljeni paketi kokaina pojavili na obali Filipina.

BBC piše da je u nedjelju jedna porodica tokom piknika u općini Mauban u provinciji Quezon uočila sedam paketa koji su plutali u blizini obale. Počeli su ih sakupljati, a kad su shvatili da bi u njima mogla biti droga pozvali su policiju.

Ramil Montilla, pukovnik policije u Quezonu, rekao je da paketi sadrže bijelu supstancu, da su oblijepljeni selotejpom i da je na njima logo energetskog pića. Sadržaj ovih paketa se još uvijek testira, a ukoliko se utvrdi da je riječ o kokainu njegova vrijednost će biti procijenjena na 682.000 dolara.

Ovo je mala količina u poređenju s količinama koje su pronađene u februaru kada je za sedam dana u četiri provincije pronađen kokain čija je vrijednost procijenjena na nekoliko miliona dolara. Lokalna policija u regionu Caraga stanovnicima je ponudila vreću riže u zamjenu za svako predato pakovanje kokaina. Prema podacima filipinskog zavoda za statistiku, jedan kilogram riže košta oko 0,68 dolara.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar