Rouhani: Djelovanje Bijele kuće je mentalno retardirano

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton je, govoreći nakon što je SAD uveo nove sankcije protiv iranskih dužnosnika, rekao kako je Washington i dalje spreman na razgovore s Teheranom, a iranski predsjednik ga je optužio da laže.

Hassan Rouhani / 24sata.info

"Predsjednik je ostavio vrata otvorena za prave pregovore o potpunoj i provjerljivoj eliminaciji iranskog nuklearnog programa, njegovog sistema balističkih raketa, podrške međunarodnom terorizmu i ostalog zloćudnog ponašanja širom svijeta", kazao je Bolton u Jeruzalemu.

"Sve što Iran treba napraviti jest ući kroz ta otvorena vrata", dodao je.

SAD se u maju prošle godine povukao iz sporazuma iz 2015. između svjetskih sila i Irana kojem je cilj bio zaustavljanje iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija. Teheran odbacuje optužbe da razvija nuklearno naoružanje.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu o novim sankcijama Iranu uperenih protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i drugih visokih dužnosnika, kao odmazdu za rušenje američke bespilotne letjelice, no neke sankcije bile su planirane i prije incidenta.

Iran kaže da SAD laže

Washington je najavio da će ove sedmice uvesti i sankcije nad iranskim ministrom vanjskih poslova, pišu američki mediji. Sam Mohamad Džavad Zarif je zbog toga naglasio kako SAD, odnosno "B tim" suradnika predsjednika Trumpa, poput Johna Boltona, "mrze diplomaciju i žedni su rata".

"U isto vrijeme dok pozivate na pregovore sankcionirate ministra vanjskih poslova. Jasno je da lažete", poručio je u ponedjeljak Amerikancima iranski predsjednik Hassan Rouhani, prenosi agencija France Presse.

Rouhani je naglasio i kako američke sankcije protiv Hamneija neće imati utjecaja jer on nema nikakve imovine u inostranstvu.

"Djelovanje Bijele kuće pokazuje da je mentalno retardirano", zaključio je iranski predsjednik.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar