Broj poginulih pod srušenom zgradom u Kambodži porastao na 28

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kambodžanski premijer Hun Sen u ponedjeljak je smijenio vodećeg zvaničnika za bavljenje vanrednim situacijama jer nije preuzeo odgovornost za rušenje zgrade u izgradnji u kineskom vlasništvu pod kojom je poginulo najmanje 28 ljudi.

Foto: Fena

Najmanje 24 osobe su povrijeđene i strahuje se da su zarobljeni pod gomilom izobličenog čelika i betonskih ruševina zgrade koja se urušila prije zore u subotu u priobalnom gradu Sihanoukville.

Istražitelji pokušavaju ustanoviti šta je izazvalo rušenje sedmospratne zgrade u izgradnji, u nesreći prije zore, dok su radnici spavali u građevini.

Taj lučki i turistički grad lokacija je brojnih kineskih ulaganja u posljednjim godinama, posebno u kazina i sektore nekretnina i turizma, a pitanja se pojavljuju oko građevinskih standarda.

Premijer Hun Sen smijenio je Nhima Vandu, zamjenika direktora Nacionalne komisije za bavljenje vanrednim situacijama, zbog "neodgovornosti i laganja" o okolnostima katastrofe, navodi premijer na svojoj Facebook stranici. On nije dodatno pojasnio svoju odluku.

Nhim Vanda nije bio dostupan radi komentara.

Sihanoukville je najveća kambodžanska luka i sjedište je kineske Posebne ekonomske zone povezane s incijativom Pekinga "Svila i put".

Pokrajinski zvaničnici saopćili su da je 80 posto ruševina uklonjeno s mjesta nesreće. Ostalo je nejasno koliko se još ljudi vode kao nestali, prenosi Reuters.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar