Erdogan čestitao pobjedu Imamogluu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan čestitao je večeras kandidatu opozicije pobjedu na izborima za gradonačelnika Istanbula navodeći da prihvata izborni rezultat glasanja nakon poništenja rezultata prvih izbora održanih krajem marta.

Foto: 24sata.info

"Čestitam Ekremu Imamogluu na pobjedi prema nezvaničnim rezultatima", naveo je Erdogan na Twitteru.

Kandidat turskog predsjednika, Binali Yildirim, priznao je ranije danas poraz na lokalnim izborima u Istanbulu nakon što su objavljeni prvi rezultati glasanja koji daju veliku prednost Ekremu Imamogluu, javila je agencija AFP.

"Prema rezultatima, moj protivnik Ekrem Imamoglu vodi. Čestitam mu i želim mu sreću. Nadam se da će dobro služiti Istanbulu", rekao je Yildirim novinarima.

Imamoglu (49) zahvalio je svojim pristalicama na skupu nakon prvih rezultata prema kojim je osvojio oko 54 posto, a Yildirim 45 posto glasova, javila je agencija AP. ;

Istanbul će prvi put u posljednjih 25 godina voditi stranka koja nije vladajuća.

Nekoliko stotina pristalica opozicije okupilo se ispred sjedišta Republikanske narodne partije (CHP). Imamoglu je rekao da su glasači "zaštitili reputaciju demokratije u Turskoj prema kojoj gleda cijeli svijet".

Erdogan je sa svoje strane vodio kampanju za Yildirima u Istanbulu gdje je turski predsjednik započeo svoju političku karijeru sredinom 90-ih godina.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) također je izgubila u Ankari na lokalnim izborima održanim krajem marta.

Poništavanje izbornih rezultata u Istanbulu na zahtjev AKP-a, izazvalo je zabrinutost u svijetu o stanju turske demokratije, kao i strahovanje kako će ta stranka na vlasti od 2002. godine prihvatiti bilo kakav izborni poraz.

Analitičari su ranije ocijenili da će glasanje u Istanbulu biti test popularnosti za Erdogana koji je nedavno rekao da onaj ko pobjedi u Istanbulu, pobjeđuje u cuheloj Turskoj.

 

 

 

(Beta)

Pošaljite Facebook komentar