Izbori u Istanbulu: Imamoglu ponovo pobijedio kandidata AK Partije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kandidat opozicione Republikanske narodne partije (ČHP) Ekrem Imamoglu, vodi na ​ponovljenim izborima za gradonačelnika ovog grada, koji su održani nakon što je poništen prethodni rezultat glasanja, javio je Rojters.

Foto: Agencije - 24sata.info

U Istanbulu su danas održani ponovljeni izbori za gradonačelnika, a prema preliminarnim rezultatima nakon 96,79 posto obrađenih birališta u vodstvu je Imamoglu s osvojenih 53,8 posto glasova.

Kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Binali Yildirim osvojio je 45,29 posto.

Na izborima u Istanbulu glasalo je 84,39 posto registriranih birača.

Kandidati za funkciju gradonačelnika Istanbula na današnjim izborima bili su Ekrem Imamoglu, kandidat opozicionog saveza Republikanske narodne partije (CHP) i IYI Partije, te Binali Yildirim, kandidat alijanse vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP).

Prema podacima Vrhovne izborne komisije (YSK), pravo glasa na današnjim izborima u Istanbulu imala su 10.560.963 registrirana birača, koji su glasali na 31.342 biračka mjesta.

Birališta su otvorena u 8.00 sati, po lokalnom vremenu, a zatvorena su u 17.00 sati.

Lokalni izbori u Turskoj održani su 31. marta ove godine. Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) je 6. maja donijela odluku kojom su poništeni rezultati martovskih izbora za gradonačelnika Istanbula i naredila ponavljanje izbora za tu funkciju.

 

 

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar