Zatvorena birališta na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Širom Istanbula zatvorena su biračka mjesta na kojima su birači na ponovljenim izborima danas birali novog gradonačelnika grada na Bosforu.

Foto: Agencije - 24sata.info

Kandidati za funkciju gradonačelnika Istanbula su Ekrem Imamoglu, kandidat opozicionog saveza Republikanske narodne partije (CHP) i IYI Partije, te Binali Yildirim, kandidat alijanse vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP).

Prema podacima Vrhovne izborne komisije (YSK), pravo glasa na današnjim izborima u Istanbulu imala su 10.560.963 registrirana birača, koji su glasali na 31.342 biračka mjesta.

Birališta su otvorena u 08:00 sati, po lokalnom vremenu, a zatvorena su u 17:00 sati.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u pratnji supruge Emine glasao na biračkom mjestu u distriktu Uskudar. Uz njih su na biračkom mjestu glasali i turski ministar finansija i trezora Berat Albayrak i njegova supruga Esra.

"Mislim da će birači Istanbula donijeti najispravniju odluku", kazao je Erdogan i dodao da će rezultate izbora pratiti u Istanbulu.

Kandidat vladajuće AK Partije Yildirim je u pratnji supruge Semihe Yidirim glasao na biračkom mjestu u distriktu Tuzla, a uz njega je bio i zamjenik predsjednika AK Partije Cevdet Yilmaz.

Po izlasku s birališta Yildirim je kazao kako su kandidati tokom kampanje govorili i predstavljali svoje projekte i planove, a kako danas riječ imaju birači Istanbula koji će izabrati gradonačelnika koji će voditi gradsku upravu u narednih pet godina.

"Poštovat ćemo odluku naroda, a uvjeren sam da će to biti prava odluka", kazao je Yildirim.

Njegov oponent Imamoglu je u pratnji supruge Dilek i sina Mehmeta Selima glasao na biračkom mjestu u distriktu Beylikduzu.

Po izlasku s birališta Imamoglu je novinarima kazao kako su današnji izbori izuzetno važni za Istanbul, ali i za cijelu Tursku.

"Na kraju dana sve će biti dobro, očekujem lijepe rezultate", kazao je Imamoglu.

Izborni dan u Istanbulu protekao je uz pojačane mjere sigurnosti i bez većih incidenata, a preliminarni rezultati izbora se očekuju večeras.

Lokalni izbori u Turskoj održani su 31. marta ove godine. Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) je 6. maja donijela odluku kojom su poništeni rezultati martovskih izbora za gradonačelnika Istanbula i naredila ponavljanje izbora za tu funkciju.

Rezultati su poništeni nakon što je utvrđeno da je bilo niz neregularnosti i kršenja Izbornog zakona, uključujući i to da na više od 750 biračkih mjesta nisu bili angažirani državni službenici kako nalažu turski zakoni.

 

 

 

( AA)

Pošaljite Facebook komentar