Dujarric: Porodica Khashoggija mora dobiti odgovore u vezi s ubistvom

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonio Guterresa, izjavio je da će uzeti u obzir preporuke specijalne izvjestiteljice Ujedinjenih naroda (UN) Agnes Callamard kada je riječ o rasvjetljavanju ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

Stephane Dujarric / 24sata.info

U obraćanju novinarima u New Yorku, Dujarric je naglasio da će UN posebno obratiti pažnju na preporuke kada se radi o zaštiti novinara.

Podsjetio je da je generalni sekretar Guterres od samog početka ubistvo Khashoggija nazvao "strašnim činom" te apelovao na nezavisnu i transparentnu istragu.

Dujarric je također istakao da osobe odgovorne za smrt saudijskog novinara moraju odgovarati za ovo zlodjelo.

"Porodica Khashoggija zalužuje da dobije odgovore u vezi s ovim ubistvom", rekao je Dujarric.

U izvještaju Agnes Callamard, specijalne izvjestiteljice UN-a za vansudska pogubljenja, rekla je da je pronašla "vjerodostojne dokaze" za daljnju istragu o individualnoj odgovornosti saudijskih dužnosnika u Khashoggijevom ubistvu, uključujući i princa Mohammeda Bin Salmana.

Pozivajući Saudijsku Arabiju da se izvini Turskoj zbog "zloupotrebe diplomatskih privilegija i kršenja zabrane eksteritorijalne upotrebe sile", izvještaj također podstiče daljnju istragu Antonija Gutteresa, generalnog sekretara UN-a.

Kashoggi je ubijen, a potom raskomadan od strane saudijskih operativaca ubrzo nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Potom su podigli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

(AA)

Pošaljite Facebook komentar