Iran neće dati Evropi više vremena za spas nuklearnog sporazuma

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Iran je saopćio u srijedu da neće dati evropskim silama više vremena iza roka od 8. jula za spašavanje nuklernog sporazuma, štiteći ga od američkih sankcija.

Foto: AFP

Portparol iranske Organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi izjavio je da je Teheran spreman da realizira prijetnju obogaćivanja urana na više nivoe ukoliko Evropljani ne pokažu inicijativu, u potezu koji bi prekršio odredbe nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Svako takvo kršenje povećalo bi ionako velike napetosti između Irana i američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio da je spreman da poduzme vojnu akciju kako bi spriječio Teheran da se domogne nuklearne bombe.

Teheran je saopćio u maju da će reducirati svoje povinovanje nukleranom sporazumu postignutom sa svjetskim silama u 2015., u znak protesta zbog američke odluke o povlačenju iz sporazuma i ponovnog uvođenja sankcija Iranu prošloj godini.

Iran navodi da će početi obogaćivati uran do viših nivoa ukoliko evropske potpisnice sporazuma ne zaštite njegovu ekonomiju od američkih sankcija u roku od 60 dana.

- Iranski dvomjesečni rok preostalim potpisnicama nuklearnog sporzuma ne može se produžiti, i druga faza bit će provedena tačno onako kako je planirano - navodi novinska agencija Tasnim riječi  Kamalvandija.

Iranski ministar nafte Bijan Zanganeh također je izjavio u srijedu da Evropa ne pomaže u suprotstavljanju američkim sankcijama iranskom energetskom sektoru kupovinom njegove nafte, prenosi Reuters.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar