Trump: Povišen stepen upozorenja za BiH i Balkan

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik SAD-a Donald Trump produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine.

Foto: 24sata.info

Trump je obavijestio Kongres da prijetnja zbog koje je takav stepen upozorenja uveden i dalje postoji, saopćila je Bijela kuća.

- Prijetnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu, finansiraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji i drugim državama zapadnog Balkana, kao i opstrukcije implementacije Dejtonskog sporazuma u BiH ili Rezolucije UN-a 1244 na Kosovu, nije otklonjena - navedeno je u odluci koju je potpisao Trump.

U Trumpovoj odluci upućenoj Kongresu navodi se i da su "činovi ekstremističkog nasilja i opstrukcije, navedeni u izvršnoj uredbi (iz 2001. godine) neprijateljski prema američkim interesima" i da "i dalje predstavljaju neuobičajenu i veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD-a".

- Zbog toga sam odlučio da je neophodno da stepen povišenog upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom ostane na snazi i poslije 26. juna 2019. godine - naveo je Trump, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Izvršnu uredbu o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom prvi je potpisao George W. Bush 26. juna 2001. godine. Ona je dopunjena 2003. godine kako bi obuhvatila dodatne korake u vezi s opstrukcijom primjene Ohridskog sporazuma u tadašnjoj Makedoniji.

 

 

 

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar