UN traže nezavisnu istragu Morsijeve smrti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ured za ljudska prava Ujedinjenih nacija pozvao je u utorak na nezavisnu istragu smrti bivšeg egipatskog predsjednika Mohammeda Mursija, navodeći da bi ona trebala obuhvatiti sve aspekte njegovog tretmana tokom skoro šest godina provedenih u zatvoru.

Foto: Arhiv - 24sata.info

Egipatski bivši islamistički predsjednik ukopan je na maloj porodičnoj ceremoniji u utorak, dan nakon što je u sudnici pretrpio fatalni srčani udar, saopćili su njegovi sinovi, dok su pristalice postavljale poruke žalosti i bijesa.

- Brige su izražene po pitanju pritvaranja gospodina Mursija, uključujući i pristup adekvatnoj medicinskoj zaštiti, kao i pristup njegovim advokatima i porodici tokom njegovog skoro šestogodišnjeg zatočenja. Izgleda da je on također držan dugo vremena u samici - navodi u izjavi za javnost portparol Ureda UN-a za ljudska prava Rupert Colville.

- Istragu okolnosti njegove smrti također bi trebale provesti pravosudne ili druge kompetentne vlasti koje bi bile nezavisne od zatvorskih vlasti i kako bi se provela na odlučan, nepristrasan i efikasan način - izjavio je Colville, prenosi Reuters.

 

 

 

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar