Mogherini: Usporavanje proširenja donosi probleme EU

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Šefica EU diplomatije Federica Mogherini pozvala je zemlje članice EU da što je prije moguće donesu odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom upozorivši na probleme koje bi usporavanje proširenja donijelo i Zapadnom Balkanu i EU.

Federica Mogherini / 24sata.info

"Ukoliko se pristupni pregovori ne otvore to bi imalo značajan uticaj na motivaciju tih zemlja, ali i generalno na saradnju u regionu kao i na kredibilitet cijelog procesa približavanja Zapadnog Balkna EU", upozorila je Mogherini.

Federica Mogherini je nakon sastanka Savjeta EU u Luxembourgu pozvala evropske ministre da donesu "mudru odluku" i "bez odlaganja" otvore pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Ona je ocijenila da je u interesu same EU da pregovori počnu i da politika proširenja zadrži svoj kredibilitet i uticaj na Zapadnom Balkanu.

"Ukoliko se odustane ili oslabi taj proces to bi bila pretnja miru, stabilnosti, bezbjednosti granica i budućnosti mladih", poručila je Mogherini.

Šefica EU diplomatije kaže da je proširenje važno strateško pitanje za cijelu EU kao i da je vrijeme važna kategorija u politici kako EU tako i zemlja Zapadnog Balkana.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar