Macron: Krajnji rok za izlazak Velike Britanije iz EU 31. oktobar

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Francuski predsednik Emmanuel Makcon izjavio je danas da bi 31. oktobar ove godine trebalo da bude "konačni" rok za povlačenje Velike Britanije iz Evropske unije.

Foto: 24sata.info

"Mislim da je ovo krajnji, krajnji rok, jer ne želim da se nova Komisija i izvršni organi bave ovim pitanjem ", rekao je Macron, aludirajući na imenovanja novih šefova glavnih institucija u EU koja predstoje, prenosi Reuters.

On je naveo da smatra da bi dalje odlaganje bilo velika greška, zbog čega ga, primetio je, uvek doživljavaju kao tvrdog pregovarača kada je Brexit u pitanju.

"Ali ja podržavam takvu svoju ulogu", poručio je.

Macron, koji se obratio novinarima u Jelisejskoj palati nakon razgovora sa članovima Međunarodne monetarne konferencije (IMC) poručio je i da smatra da se sada mora sprovesti ono što je narod u Britaniji odlučio, osim ako Britanci sami u međuvremenu ne odluče nešto drugo.

On je ostavio "otvorena vrata" za još jedno pomeranje krajnjeg roka za Brexit ako bi Britanija odlučila da traži dodatno vreme za pokretanje novog izjašnjavanja u vezi izlaska.

"To je moguće samo ako bi imali perspektivu za novi referendum ili potpuno novi plan koji bi bio prihvatljiv za sve sve učesnike pregovora" ,rekao je Macron i zaključio da je svaki mogući pokušaj Britanije da ponovo pregovara o postojećem sporazumu uključujući tu i "mehanizam za Irsku" osuđen na neuspjeh, navodi agencija.

 

 

 

(NN)

Pošaljite Facebook komentar