Trump pozvao Assadov režim na hitnu obustavu napada u Idlibu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump pozvao je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegove ruske i iranske saveznike da hitno obustave napade u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije, piše Anadolija.

Donald Trump / 24sata.info

“Čujem da Rusija, Sirija i u manjoj mjeri Iran stravično bombardiraju provinciju Idlib i ubijaju mnoge nevine civile. Svijet posmatra te masakre. Šta je cilj, šta će vam to donijeti? STOP“, poručio je Trump.

Civilna zaštita Bijele beretke saopćila je da je u proteklih mjesec dana u napadima u Idlibu ubijeno najmanje 160, a raseljeno više od 270.000 civila.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom opozicije u Siriji i u njoj trenutno živi oko 1,5 miliona ljudi, uglavnom raseljenih iz drugih regija.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju je u septembru prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od pola miliona ljudi.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar