Trump objavio plan za reformu imigracije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u četvrtak plan za reformu nacionalnog imigracijskog sistema, koji ima za cilj davanje prednosti visokoobrazovanim imigrantima te ograničavanje migracije zasnovane na porodici.

Arhiv / 24sata.info

Govoreći u Bijeloj kući, Trump je kazao kako njegov plan ima za cilj stvoriti "pošten, moderan i zakonit sistem imigracije za Sjedinjene Države".
 
"Najveća promjena koju napravimo je povećanje udjela visoko kvalificirane imigracije s 12 posto na 57 posto, a željeli bismo čak i vidjeti možemo li ići više. To će nas dovesti u red s drugim zemljama i učiniti nas globalno konkurentnima" kazao je Trump, prenosi Xinhua.
 
"Mi želimo stvoriti otvorena vrata  za našu zemlju. Ali veliki dio tih imigranata mora doći kroz zasluge i vještine", rekao je američki predsjednik, ukazujući kako će se imigranti, prema planu, također morati učiti engleski jezik i položiti ispit prije upisa u državljanstvo.
 
Prijedlog Bijele kuće bi pooštrio migracije temeljene na porodici.
Trenutno, oko dvije trećine od 1,1 miliona ljudi kojima je dopušteno migrirati u SAD svake godine dobivaju zelene karte kojima se odobrava boravak zbog porodičnih veza.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar