UN pozvao na 'maksimalno uzdržavanje' od opasne retorike između Irana i SAD-a

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ujedinjene nacije pozvale su u četvrtak na "maksimalno uzdržavanje" svih strana nakon pojačanih napetosti između Irana i Sjedinjenih Američkih Država u državama Zaljeva.

Arhiv / 24sata.info

- Veoma smo zabrinuti zbog ove situacije. Pozivamo sve strane da budu maksimalno suzdržane kako bi se prevenirala bilo kakva eskalacija ili povećanje tenzija u ovoj regiji - kazao je novinarima glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stephane Dujarric.
 
Na redovnoj pres-konferenciji Dujarric je napomenuo da je situacija veoma nestabilna te je izrazio zabrinutost zbog retorike koja se mogla čuti u posljednje vrijeme.
 
Naglasio je i to da generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres prati pomno situaciju, prenosi Xinhua.
 
- Naša poruka je da se obje strane uzdrže i od daljnjih poteza, i takve retorike. Ovo su situacije kada poruke i potezi mogu biti pogrešno protumačeni i dovesti do katastrofalnih posljedica. Preko kontakata koje imamo ostajemo veoma uključeni u situaciju - dodao je Dujarric.
 
Sjedinjene Američke Države pojačale su pritisak na Iran, proglasivši iransku gardu terorističkom grupom, uvodeći zabranu iranskog izvoza nafte te pojačavši vojnu prisutnost u Zaljevu.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar