Sirijski pobunjenici pokrenuli protunapad

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sirijske pobunjeničke grupe u petak su pokrenule protunapad kako bi ponovno zauzele teritorij izgubljen u napadu vladinih snaga ove sedmice u njihovom uporištu na sjeverozapadu zemlje, saopćili su državni mediji i organizacije koje prate rat u Siriji.

ilustracija / 24sata.info

Sirijska državna al-Ikhbariya TV tvrdi  da su trupe odbile pobunjeničke napade na selo Kfar Nabudah, koje su vladine snage zauzele tri dana ranije.

Međutim Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Engleskoj navodi da su pobunjenici, na čelu s Hayatom Tahrirom al-Shamom, koji je bio povezan s al-Qaidom, napredovali u selo, izazvavši intenzivne sukobe i zračne napade vlade.

Najnoviji val borbi najozbiljniji je izazov prekidu vatre kojeg su Rusija i Turska postigli prošlog  septembra.

Kfar Nabudah je pobunjeničko uporište u pokrajine Idlib i diijelu Hame na  sjeverozapadu  Sirije i smatra se posljednjom enklavom protuvladine opozicije u osmogodišnjem građanskom ratu, prenosi AP.

Glasnogovornik pobunjeničke krovne grupe Nacionalni front za oslobođenje, Naji al-Mustafa, izjavio je da su nakon napada vladinih snaga, opozicioni borci iz raznih frakcija koordinirali pokretanje novog napada u petak kako bi ponovno osvojili Kfar Nabudaha. Sukobi su u toki i vladine snage pretrpjele su gubitke, kazao je u pisanoj poruci.

 

 

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar