Trump narednog mjeseca u posjeti Japanu nakon inauguracije novog cara Naruhita

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američki predsjednik Donald Trump i njegova supruga Melania otputovat će u Japan narednog mjeseca, kao prvi državni gosti te zemlje nakon inauguracije budućeg cara Naruhita, saopćila je Bijela kuća.

Foto: 24sata.info

Trump će se također sastati s premijerom Shinzom Abeom tokom posjete od 25 do 28. maja, za koju Bijela kuća navodi da će "produbiti bliske veze između američkog japanskog naroda i istaknut će kontinuirani značaj našeg savezništva". 

Japanski car Akihito (85),  trebao bi napustiti tron 30. aprila, a njegov najstariji sin Naruhito (59) bit će okrunjen 1. maja. To će biti prva abdikacija jednog japanskog cara u otprilike dva stoljeća.

Abe bi također trebao otputovati u Washington 26. i 27. aprila, saopćila je Bijela kuća, dok će na dnevnom redu njegovih razgovora s američkim zvaničnicima biti međusobna trgovina dvije zemlje i Sjeverna Koreja.

Japanski hronični trgovinsku suficit sa Sjedinjenim Državama iziritirao je Trumpa i doveo je do početka pregovora između dvije zemlje u Washingtonu oko bilateralnog trgovinskog sporazuma.

Japanski ministar za ekonomsku revitalizaciju Toshimitsu Motegi i američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer održali su dvodnevne razgovore koji su počeli u ponedjeljak.

Lighthizer je "naglasio veoma visoki trgovinski deficit s Japanom - koji je iznosio 67,6 milijardi dolara u 2018. godini - navodi se u saopćenju ureda stalnog američkog trgovinskog predstavnika.

Dvije strane usaglasile su se uglavnom oko uvođenja tarifa na robe kao što su poljoprivredni i industrijki proizvodi, saopćio je Motegi, prenosi dpa. 

 

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar