Niži troškovi i efikasniji transport na zapadnom Balkanu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Novi Projekt olakšanja trgovine i transporta na zapadnom Balkanu će smanjiti i vrijeme i troškove trgovine na zapadnom Balkanu. Odbor direktora Svjetske banke je odobrio projekt od 90 miliona američkih dolara, koji predstavlja prvu fazu višefaznog programa ukupne vrijednosti 140 miliona američkih dolara.

Foto: 24sata.info

Projekt će finansirati dizajniranje, razvoj i implementaciju inicijativa za unapređenje transparentnosti i integriteta, smanjenje transakcijskih troškova, jačanje međuagencijske koordinacije i smanjenje vremena potrebnog za prekograničnu trgovinu.  

 - Čekanja na graničnim prijelazima na zapadnom Balkanu su pet puta duža nego u mnogim zemljama EU i kamioni godišnje provedu oko 26 miliona sati na graničnim prijelazima u regiji – to je skoro 3.000 godina” kaže Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan.

Ovaj projekt će osigurati ukupno 140 miliona američkih dolara za šest zemalja zapadnog Balkana, učesnica u regionalnom projektu, pri čemu će se u prvoj fazi osigurati sredstva za Srbiju (40 miliona američkih dolara), Sjevernu Makedoniju (30 miliona američkih dolara) i Albaniju (20 miliona američkih dolara). Predviđeno je smanjenje godišnjih troškova izvoza i uvoza za preko 10 procenata.

Iako zapadni Balkan može izvoziti u Evropsku uniju (EU) bez carina, samo 10 do 20 procenata firmi iz regije su izvoznici. Provođenje procedura, uključujući inspekciju i carinu,  i vrijeme provedeno na granicama i prelazima smanjuju efikasnost, povećavaju troškove i otežavaju trgovinu. U Albaniji, recimo, 87 procenata domaćih firmi svu svoju proizvodnju prodaju na domaćem tržištu, 10 procenata izvozi u EU, a samo tri procenta prodaje ostalim zemljama zapadnog Balkana. Cilj ovog projekta je povećanje regionalne trgovine smanjenjem netarifnih mjera, vremena potrebnog za carinjenje roba i sveukupnih troškova trgovine.

Projekt olakšanja trgovine i transporta na zapadnom Balkanu će olakšati kretanje roba između zemalja regije uvođenjem Nacionalnog jednošalterskog sistema (NSW sistem), uvezivanjem ključnih agencija u cilju smanjenja vremena potrebnog za uvoz i izvoz kroz digitaliziranu carinu, poboljšanjem infrastrukture na graničnim prelazima i uvođenjem novih tehnologija, kao što su Inteligentni transportni sistem (ITS) i Sistem za upravljanje i pružanje informacija o pomorskom prometu (VTMIS).  

 - Unapređenjem infrastrukture, uvođenjem novih tehnologija i povećanjem koordinacije između agencija, ovaj projekt će ojačati trgovinu i rast u cijeloj regiji - kaže Van Gelder.

Projekt će doprinijeti i smanjenju emisije stakleničkih gasova od skoro 30.000 tona, kroz smanjenje vremena čekanja vozila na granicama, postavljanje solarnih panela na carinskim objektima i sadnju novog drveća uz parkirališta.

Ostale koristi od projekta za okoliš uključuju manje korištenje papira zbog digitalizacije, povećanu energetsku efikasnost novih i obnovljenih objekata i uvođenje sistema ranog upozorenja za praćenje rizika od klimatskih promjena i predviđanje poremećaja trgovine na cestovnoj mreži, saopćeno je iz Svjetske banke. 

 

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar