Izraelci od 1967. godine priveli čak milion Palestinaca

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Izraelske snage od 1967. godine privele su milion Palestinaca, navodi se u saopštenju Komisije za poslove s palestinskim zatovrenicima, Udruženja palestinskih zatvorenika i Visokog vijeća za zatvorenike objavljenom povodom stanja palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, javlja agencija Anadolija.

Arhiv / 24sata.info

Lideri tri organizacije u Ramalahu su održali konferenciju za medije povodom Dana palestinskih zatvorenika.
 
"Izrael je od 1967. godine priveo milion Palestinaca. Trenutno se u izraelskim zatvorima nalazi 5.700 zatvorenika", navodi se u saopštenju.
 
U prvom kvartalu ove godine privedeno je 1.600 Palestinaca, a Palestincima je upućen poziv da aktivnije učestvuju u obilježavanju Dana palestinskih zatvorenika koji se svake godine održava 17. aprila.
 
Među zatvorenicima u izraelskim zatvorima nalazi se 250 maloljetnika, a osim toga 36 palestinskih maloljetnika u Jerusalemu je u kućnom pritvoru.
 
U zatvorima se nalazi i 47 žena, te 500 osoba u administrativnom pritvoru, među kojima je šest poslanika.
 
Takođe, u izraelskim zatvorima nalazi se 700 bolesnih, od toga 30 oboljelih od karcinoma, navodi se u izvještaju.
 
Isto tako 56 zatvorenika u zatvoru je duže od 20 godina, a Kerim i Mahir Junus u zatvoru su već 37 godina.
 
Navodi se i da je od 1967. u izraelskim zatvorima preminula 221 osoba, od toga 78 je ubijeno ili pogubljeno, 73 su podlegle usljed povreda dobijenih mučenjem, 63 zbog medicinskog nemara, a sedam u vatri koju su otvorili čuvari ili vojnici.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar