SAD žele stvaranje fonda od 10 milijardi dolara za Venecuelu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

SAD i neke druge zemlje, među kojima i Francuska, žele da osnuju fond od deset milijardi dolara koji će biti na raspolaganju budućim vlastima Venecuele za pokretanje ekonomije, rekao je američki ministar finansija Steven Mnuchin.

Steven Mnuchin / 24sata.info

Mnuchin je rekao da se na tome radi.

Prema njegovim riječima, inicijativa je zaživjela u četvrtak, na sastanku predstavnika 19 država na marginama proljećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Među prisutnim zemljama su bile Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Kanada.

"Kad god učestvujem na sastanku ovog tipa ne mogu da vjerujem koliko se stanje Venecuelanaca pogoršalo", naveo je Mnuchin, prenosi AlJazeera Balkans.

Venecuela je u dubokoj ekonomskoj krizi koju obilježavaju velike nestašice hrane i lijekova, kao i hiperinflacija, dok su milioni građana pobjegli u susjedne zemlje.

Više od 50 zemalja, uključujući i SAD priznale su opozicionog lidera Juana Guaida, predsjednika venecuelanske Nacionalne skupštine, za novog lidera te južnoameričke nacije, dok Rusija, Kina i druge zemlje priznaju i dalje Nicolasa Madura, socijalističkog predsjednika koji je naslijedio Huga Chaveza, za legitimnog šefa države.(FENA)

Pošaljite Facebook komentar