Čelnik sudanskog vojnog vijeća podnio ostakvu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Awad Ibn Auf, čelnik sudanskog Prelaznog vojnog vijeća, podnio je ostavku u petak navečer, dan nakon što je došao na vlast u vojnom udaru.

Foto: Agencije - 24sata.info

 Ovo je za doborobit naše zemlje, njenog ponosnog naroda i njegove velike vojske - izjavio je Auf u kratkom govoru objavljenom na državnoj televiziji, dodajući kako se nada zajedništvu u zemlji.

Ibn Auf je kazao da će ga Abdel Fattah Burhani, generalni  inspektor oružanih snaga, naslijediti na čelu Vijeća.

Izbilo je slavlje u Khartoumu nakon iznenadne objave ostvake, a ljudi su izašli na aulice aplaudirajući i galameći. On je  položio zakletvu kao predsjednik Vijeća već u četvrtak navečer, kratko nakon što je dugogodišnji predsjednik države Omar al-Bashir svrgnut i uhapšen.

Svrgavanje al-Bashira uslijedilo je je nakon višemjesečnih protesta protiv vlade, ali su demonstranti saopćili nakon puča kako su nezadovoljni što ga je naslijedio ministar odbrane Ibn Auf - dugogodišnji član režima.

Vijeće je ranije pružilo uvjeravanja građanima Sudana da "nema nikakvih ambicija" da trajno vlada tom zemljom istočne Afrike.

Vijeće je također saopćilo da dvogodišnji rok za vojnu vladavinu "nije uklesan u kamenu" i obećalo je da će biti raspušteno čim se nađe rješenje za političku krizu.

Organizatori protesta poručili su, međutim, da će demonstranti ostati na ulicama dok zemlja dobije civilnu vladu, prenosi dpa.

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar