Britanski zastupnici glasali za odgodu Brexita

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Britanski zastupnici su glasali o tome hoće li tražiti odgodu Brexita te o mogućem novom referendumu, nakon što su dan ranije isključili mogućnost izlaska iz EU-a bez sporazuma.

Foto: 24sata.info

Prijedlog pokretanja novog referenduma odbijen je u Parlamentu s 334 glasa protiv i 85 glasova za. Razlika je bila čak 249 glasova.

Zastupnici su s 412 glasova glasali za odgodu Brexita. 202 zastupnika bila su protiv. To znači da Velika Britanija vjerojatno neće napustti Europsku uniju 29. ožujka.

Idući tjedan očekuje se novo glasanje. Ako Parlament odbije odgodu od tri mjeseca, najvjerojatniji scenarij bit će još duža odgoda - od čak pola godine. Nakon što Parlament izglasa odgodu, britanska premijerka morat će tražiti odobrenje svih 27 članica Europske unije.

Konzervativna vlada premijerke Therese May predložila je da se razvod s Unijom predviđen za 29. ožujka odgodi do 30. lipnja, pod uvjetom da zastupnici do 20. ožujka usvoje njezin sporazum s Bruxellesom.

Premijerkin zamjenik David Lidington otvorio je raspravu u četvrtak riječima kako vlada nije željela odgoditi Brexit, ali je na to prisiljena pošto su zastupnici u utorak drugi put odbacili plan premijerke May.

"To znači da se moramo suočiti s teškim izborima", rekao je Lidington.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar