Stoltenberg: Pozdravljam saradnju SAD-a i Turske na sjeveru Sirije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je saradnju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Turske koju provode na sjeveru Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Jens Stoltenberg / 24sata.info

Stoltenberg je govorio na konferenciji za novinare u Briselu pred sutrašnji sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO-a, a tom prilikom je kazao kako je Turska vrlo značajan partner u borbi protiv terorizma.

"Sa zadovoljstvom pozdravljam saradnju SAD-a i Turske ne sjeveru Sirije. SAD i Turska su tokom bilateralnih sastanaka na marginama NATO-a ranije razgovarale o saradnji u Siriji. Očekujemo da će takvih razgovora biti i tokom sutrašnjeg sastanka", rekao je Stoltenberg.

Govoreci o američkoj odluci da se povuče iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), Stoltenberg je kazao kako podržava ovakav korak SAD-a, istovremeno je optužio Rusiju za kršenje pomenutog sporazuma.

Dodao je kako je pred SAD-om rok od šest mjeseci da se povuče iz Sporazuma te kako je to posljednja šansa za Rusiju. Stoltenberg je rekao kako će tokom sastanka ministara odbrane biti govora o tome kakve bi se mjere mogle poduzeti protiv Rusije.

Osim INF-a, Stoltenberg je dodao kako će tokom sutrašnjeg sastanka ministara odbrane NATO-a biti govora i o Afganistanu, Iraku i situaciji oko NATO-ove misije na Kosovu, saradnji NATO-a i Europske unije (EU) te o troškovima saveznika u oblasti odbrane.

Na sastanku ministara odbrane NATO po prvi put će svog predstavnika imati i Republike Sjeverna Makedonija, čiji je protokol o pristupanju NATO-u potpisan prije nekoliko dana. Ovu zemlju će na sastanku predstavljati ministrica odbrane Radmila Sekerinski.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar