Meksiko: Migranti u Tijuani priželjkuju da im SAD otvori vrata

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Više od 9.000 migranata iz zemalja Srednje Amerike, većinom Hondurasa, stigli su u Tijuanu, u Meksiku i čekaju da im Sjedinjene Američke Države (SAD) otvore vrata.

Foto: 24sata.info

Američka policija je 25. novembra prilikom intervencije koristila suzavac, a posljedice su osjetili i migrantkinja iz Hondurasa Maria Lila Meza Castro i njen sin. Ova majka petero djece jedna je od mnogih koji čekaju na granici, a zatražila je i pomoć američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Castro se za Anadolu Agency (AA) prisjetila dešavanja tog dana i kazala kako nisu očekivali da će američke snage reagirati na ovakav način.

“Najednom su počeli bacati dimne bombe. Jedan od njih je pala na mjesto gdje sam bila i ja s djecom. Sinu je pozlio od dima, a kasnije i meni. Jedan mladić nam je donio vode i umio nas. Čim sam došla sebi, zgrabila sam djecu i udaljila se odatle“, kazala je Castro.

Pojasnila je kako oni žele samo posao i da se mole za otvaranje graničnog prijelaza.

”SAD je zemlja mogućnosti, a Honduras je siromašna zemlja, zato smo krenuli na put. U Hondurasu sam radila povremene sedmične poslove, ali mi nisu plaćali. Zaista ne znamo šta da radimo. Želimo da nam američki predsjednik Donald Trump pomogne“, istakla je Castro.

Grupa ljudi u Tijuani u Meksiku, uz obrazloženje da su im zahtjevi za azil kasno uzeti u obradu, 25. novembra krenuli su prema granici, a nekolicina njih je kasnije pokušala ilegalnim putem preći granicu. Američke sigurnosne snage su intervenisale i koristile suzavac, što je dovelo do netrpeljivosti između dvije zemlje. Vlada Meksika je zatražila istragu ovog slučaja.

S druge strane, u El Pasu, u Texasu, nedaleko od meksičko-američke granice, uhvaćeno je 400 migranata koji su granicu prešli ilegalnim putem.

Glasnogovornik graničnih snaga SAD-a Fidel Baca saopćio je kako su svi migranti, među kojima je bilo žena i djece, uhvaćeni isti dan, javili su meksički mediji.

Još uvijek nije poznato da li su bili dio konvoja čiji je veliki dio stigao do Tijuane, a Baca je dodao kako se dio sam predao sigurnosnim snagama i podnio zahtjev za azil.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar