Pridržavamo se odredbi iz Sporazuma o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zakharova je izjavila da njena zemlja strogo poštuje odredbe iz Sporazuma o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), dodajući da to vrlo dobro znaju i Sjedinjene Američke Države.

Maria Zakharova / 24sata.info

Nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo u Briselu izjavio da je SAD Rusiji dao rok od 60 dana da ispuni svoje obaveze prema Sporazumu o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), ruska strana je poručila da se oni pridržavaju pomenutog sporazuma i da nemaju problema u vezi s tim pitanjem.

“Moskva se strogo pridržava odredbi iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF), a to znaju i Sjedinjene Američke Države”, rekla je Zakharova.

Podsjetimo, Pompeo je na konferenciji za medije u Briselu, nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, izjavio i da je Rusija razvila veliki broj raketa srednjeg dometa SSC-8 te time prekršila Sporazum INF.

Dodao je da SAD Rusiji daje rok od 60 dana da ispuni svoje obaveze prema Sporazumu o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), napominjući da su svi saveznici NATO-a jedinstveni u vezi s ovim pitanjem.

Istakao je da u ovih 60 dana SAD u okviru sporazuma neće proizvesti nikakav raketni sistem niti će ga testirati i instalirati.

Upozorio je da će poslije tih 60 dana stupiti šestomjesečni period upozorenja o napuštanju Sporazuma, optužujući ruske vlasti da djeluju nezakonito.

Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), potpisan između Washingtona i Moskve 1987. godine, zabranjuje nuklearno naoružanje dometa do 5.500 kilometara. Sporazum je formirao arhitekturu europske sigurnosti, umanjujući rizik za nuklearni napad.

Rusija je u martu predstavila nove krstareće rakete Novator 9M729, poznatije kao SSC-8, a koje imaju domet manji od 500 kilometara ali su mobilne.

Sjedinjene Američke Države prozvale su Rusiju zbog kršenja INF-a te su zaprijetile povlačenjem iz Sporazuma, dok Moskva negira sve optužbe.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar