Demokrati preuzeli Zastupnički dom, u Senatu i dalje prevlast republikanaca

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Izbore u Sjedinjenim Državama obilježilo je nekoliko stvari - demokrati su ponovno većina u Zastupničkom domu, u Senatu i dalje prevlast republikanaca, Kongres je dobio i prve dvije zastupnice muslimanke, novi guverner države Colorado prvi je američki guverner koji se javno izjašnjava da je homoseksualac. Izlaznost birača bila je iznad svih očekivanja - čak 70 posto!

arhiv / 24sata.info

Zastupnički dom, u kojem su u dosadašnjem sazivu imali komotnu većinu (236-193), republikanci su izgubili kao što se i očekivalo, ali taj poraz neće ispasti katastrofalan. Kompletan sastav Zastupnički doma i Senata bit će poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati. Procjene su da će demokrati imati 229 mjesta, a republikanci 206 u Zastupničkom domu.
 
S većinom u Zastupničkom domu demokrati će imati mogućnosti istražiti Trumpove porezne prijave, moguće sukobe interesa i navodne veze s Rusijom u kampanji 2016.. Također će moći srezati neke njegove zakonodavne ambicije ili nastojanja poput onih da izgradi zid na granici s Meksikom. Na izborima za guvernere demokrati su republikancima 'oteli' tri ili četiri guvenerske pozicije, ali su i izgubili njima važne utrke poput onih na Floridi ili u Ohiu. Nova zvijezda Demokratske stranke Beto O'Rourke nije uspio iznenaditi veterana Teda Cruza na izborima za senatora iz Teksasa, iako mu se za konzervativno teksaško okružje uspio jako približiti.
 
Amerikanci su dobili dosad najmlađu ženu u Kongresu, Alexandriju Ocasio-Cortez (29), demokratkinju iz New Yorka koja je izabrana u Zastupnički dom. Ona je nova zvijezda lijevog krila stranke i štićenica Bernieja Sandersa. Demokratkinja Ayanna Pressley iz Bostona bit će prva crna žena koja će predstavljati Massachusetts u Kongresu. Demokratkinja iz Kansasa Sharice Davids prva je Indijanka koja će biti izabrana u Kongres. Glasači u Minnesoti i Michiganu izabrali su i prve dvije muslimanke, bivšu izbjeglicu iz Somalije Ilhan Omar i Palestinku Rashidu Tlaib rođenu u Detroitu. Država Colorado izabrala je prvog guvernera koji se deklarira kao homoseksualac, demokrata Jareda Polisa. Brat američkog potpredsjednika Mikea Pencea - Greg Pence - ušao je u Zastupnički dom, predstavljajući se kao konzervativac koji se bori protiv pobačaja i za nošenje oružja.
 
Trump izborne rezultate nazvao golemim uspjehom
 
Američki predsjednik Donald Trump proglasio je "golemi uspjeh" na izborima i zahvalio svojim pristašama koji su omogućili republikancima da zadrže većinu u Senatu, bez obzira što su demokrati preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom. "Golemi uspjeh večeras. Hvala svima", tvitao je predsjednik, koji je iznimno aktivno sudjelovao u kampanji.
 
Bernie Sanders i Tim Kaine obranili senatske mandate
 
Demokratske uzdanice Bernie Sanders i Tim Kaine lakoćom su obranili svoje senatske mandate u Vermontu i Virgniji, po projekcijama CNN-a i NBC-a nakon prebrojanih prvih rezultata. Sandersu, koji se natjecao za demokratsku predsjedničku nominaciju protiv Hillary Clinton, ovo je treći mandat u Senatu, a Kaineu, koji je bio potpredsjednički kandidat Hillary Clinton, drugi.

 

(HRT)

Pošaljite Facebook komentar