Suđenje pučistima u Turskoj: Doživotne zatvorske kazne izrečene za 84 optuženika

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ukupno 84 optuženika osuđeni su na višestruke doživotne zatvorske kazne u okviru jednog od glavnih sudskih postupaka vezanih za pokušaj vojnog udara koji je teroristička organizacija FETO izvela 15. jula 2016. godine.

Foto: Arhiv

Istanbulski 25. Krivični sud danas je izrekao presude 133 optuženih u slučaju “Most šehida 15. jula“ koji se odnosi na dešavanja tokom puča na Mostu na Bosforu koji je naknadno preimenovan u Most šehida 15. jula.

Tokom pokušaja vojnog udara na istanbulskom mostuu su ubijene najmanje 34 osobe, uključujući uglednog turskog biznismena u sferi marketinga Erola Olcoka i njegovog sina Abdullaha Tayyipa Olcoka. Među poginulima su bila 32 civila i dva policajca. U sudskom postupku “Most šehida 15. juli“ optužene su ukupno 133 osobe i svi su uhapšeni.

Sud je danas na višestruke doživotne zatvorske kazne osudio 72 optuženih koji se terete za pokušaj rušenja ustavnog poretka, a još 12 optuženih je osuđeno na iste kazne za ubistvo Olcoka i njegovog maloljetnog sina.

Preostali optuženici su dobili zatvorske kazne u trajanju od 15 do 17 godina.

FETO i njegov lider Fetullah Gulen vodili su dugogodišnju kampanju rušenja države infiltracijom u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe.

Ta teroristička organizacija je 15. jula 2016. godine izvela pokušaj vojnog udara u Turskoj u kojem je život izgubila 251 osoba, a njih skoro 2.200 povrijeđeno. Most na Bosforu bio je jedno od poprišta najbrutalnijeg napada pučista na građane koji su u velikom broju izašli na ulice da spriječe rušenje državnog poretka.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar