UN poziva na pokretanje nezavisne istrage o masakru u Gazi

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ujedinjeni narodi (UN) pozvali su na pokretanje nezavisne istrage u Gazi nazvavši masakr koje su izraelske snage izvele nad palestinskim civilima "korištenjem prekomjerne sile".

Arhiv / 24sata.info

Glasnogovornik Visokog komesarijata za ljudska prava UN-a Rupert Colville, na konferenciji za medije u Ženevi, podsjetio je kako su izraelske snage jučer u Gazi usmrtile palestinske demonstrante ne uzimajući u obzir da li predstavljaju prijetnju ili ne.

Colville je kazao kako je od 30. marta ubijeno najmanje 112 Palestinaca koji su učestvovali u "Velikom maršu za povratak". Među stradalima je i 14 maloljetnika.

Duboko je zabrinut zbog demonstracija koje bi se danas poslijepodne trebale održati na granici s Gazom, prenosi TRT.

Colville je kazao kako pretpostavljaju da je na jučerašnjim protestima u Gazi učestvovalo oko 40.000 ljudi.

"Primjena sile se koristi kao posljednje rješenje, a ne kao prvo", smatra Colville koji je osudio izrazito zabrinjavajuće nasilje sa smrtnim ishodom u Gazi. Ipak, glasnogovornik nije direktno osudio postupke Izraela.

On je odgovarajući na pitanja novinara ubijanje Palestinaca nazvao "primjenom prekomjerne sile".

Pozvao je na pokretanje nezavisne istrage u Gazi ističući kako prije okončanja istrage ubijanje nenaoružanih Palestinaca ne mogu nazvati genocidom ili zločinom protiv čovječnosti.

Izraelske snage sigurnosti na demonstracijama organiziranim jučer na granici Gaze usmrtili su 60 Palestinaca i ranili njih više od 2.770.

Hiljade Palestinaca okupile su se jučer na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar