Trump odložio uvođenje dodatnih sankcija Rusiji

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američki predsjednik Donald Trump odložio je uvođenje dodatnih sankcija Rusiji i vjerovatno ih ni neće odobriti ukoliko Moskva ne izvede novi sajber napad, ili ne napravi neku drugu provokaciju, izjavio je visoki zvaničnik američke administracije.

Donald Trump / 24sata.info

Američka ambasadorka u UN Nikki Haley rekla je u nedjelju da Washington priprema nove sankcije Rusiji zbog podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, ali je neimenovani zvaničnik Reutersu rekao da je "ambasadorka ovoga puta istrčala pred rudu".

"Washington post" je prvi javio da je Trump obustavio plan o dodatnim ekonomskim sankcijama Rusiji.

Neimenovani zvaničnik administracije SAD rekao je da je Trump zabrinut da bi nametanje dodatnih sankcija odmah nakon udara na čelu sa SAD protiv snaga Asada, koga Rusija podržava, omelo njegove napore da s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigne dogovore o borbi protiv islamskog ekstremizma, bezbjednosti na internetu i drugim pitanjima.

Prema riječima tog zvaničnika, Trump je izrazio zabrinutost da bi, ukoliko administracija ne postupi obazrivo, tenzije između Washingtona i Moskve - koje su već na najnižem nivou otkako je Hladni rat okončan - mogle da opasno eskaliraju.

Upitana za komentar, Bijela kuća je dala odgovor identičan odgovoru portparolke Sare Sanders, a to je da "razmatraju dodatne sankcije protiv Rusije i odluka će biti donijeta u bliskoj budućnosti", prenosi Tanjug.

Ipak, još jedan visoki zvaničnik administracija SAD kaže da je ambasadorka Haley pomalo ishitreno postupila kada je najavila nove sankcije.

"O sankcijama se diskutovalo, ali je odlučeno da se sa njima sačeka neko vrijeme", pojasnio je on.

U ponedeljak je američka administracija optužila hakere koje podržava ruska vlada za globalni sajber napad na rutere i drugu kompjutersku opremu, napominje britanska agencija.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar