May: Napadi na Siriju u nacionalnom interesu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Britanska premijerka Theresa May rekla je da je odluka Londona u vojnoj akciji u Siriji donesena u nacionalnom interesu Britanije, a ne kao rezultat pritiska američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Theresa May / 24sata.info

"Mi nismo to uradili samo zato jer je to od nas tražio Trump, mi smo to uradili jer vjerujemo da je to bila ispravna stvar i u tome nismo sami. Postoji široka podrška za akciju koju smo preduzeli", rekla je May u obraćanju parlamentu.

Ona je dodala da je njena odgovornost kao premijerke da donosi takve odluke, kao i da je ovdje osnovu činio i humanitarni aspekt.

Opravdavajući vojne udare na Siriju i ulogu Londona u tome ona je rekla da je u jednom trenutku postalo jasno da sama diplomatija neće zaštititi civile, piše "Daily Mail".

Ona je osudila izjavu lidera laburista Jeremy Corbyna koji je rekao da se vojna akcija nikada nije trebalo da se dogodi bez prethodnog odobrenja Vijeća sigurnosti UN.

Corbyn se, također, založio da bude usvojen zakon kojim će biti spriječena svaka eventualna vojna akcija bez prethodnog odobrenja parlamenta.


(SRNA)

Pošaljite Facebook komentar