Trump smijenio Tillersona zbog "izvjesnih neslaganja"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je smijenio državnog sekretara Rexa Tillersona jer se "nisu slagali oko izvjesnih pitanja".

arhiv / 24sata.info

Trump je naveo njihova različita mišljenja o iranskom nuklearnom sporazumu. Iran je pristao prije nego što je Trump preuzeo predsjedničku dužnost da ukine neke aspekte svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija. Američki predsjednik redovno kritikuje taj sporazum kao loš i zaprijetio je njegovim ukidanjem.
 
Trump je govorio o svojoj namjeri da ukine sporazum, ali je naglasio da Tillerson "ima nešto drugačiji stav, tako da nas dvojica ne razmišljamo isto". 
 
Trump je danas objavio da je smjenio Tillersona i na njegovo mjesto je imenovao Mikea Pompea, aktuelnog direktora CIA. 
 
Trump tvrdi da on i Pompeo imaju "veoma, veoma sličan način razmišljanja", prenosi Associated Press.
 
Haley: "Velika odluka" Trumpa o  imenovanju Mikea Pompea
 
Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley pozdravila je imenovanje  Mike Pompea za novog državnog sekretara kao "veliku odluku".
 
Haley, koja je i sama imala zategnute odnose sa smjenjenim državnim sekretarom Rexom Tillersonom, čestitala je Pompeu i nazvala ga je "prijateljom". 
 
- Velika odluka predsjednika" - navodi ona u tweetu. 
 
Dok su mjesecima kružile spekulacije o Tillersonovoj budućnosti, pojavile su se glasine da bi Haley mogla biti njegova eventualna naslijednica, prenosi Associated Press.
 

 

(24sata.info / FENA)

Pošaljite Facebook komentar