Afrička unija "istinski alarmirana" Trumpovom vulgarnom izjavom

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Afrička unija saopćila je u petak da je "istinski alarmirana" izjavom američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojoj je koristi vulgarni rječnik kako bi doveo u pitanje da li će SAD prihvatiti još imigranata iz afričkih zemalja i Haitija.

Donald Trump / 24sata.info

- Uzimajući u obzir istorijsku realnost koliko je Afrikanaca stiglo u Sjedinjene Države kao roblje, ta izjava predstavlja šamar u lice svakom prihvatljivom ponašanju i praksi. To je posebno iznenađujuće kada Sjedinjene Američke Države ostaju globalni primjer kako je migracija stvorila naciju izgrađenu na snažnim vrijednostima različitosti i šansi za sviju - izjavila je glasnogovornica AU Ebba Kalondo za Associated Press.

Dodala je da "mi smatramo da izjave poput ove škode našim zajedničkim vrijednostima različitosti, ljudskih prava i uzajamnog razumijevanja".

Trump se zapitao zašto bi SAD trebale primiti još imigranata s Haitija i "drugih "prljavih (shithole) zemalja" u Africi umjesto zemalja kao što je Norveška koje odbijaju prihvatiti imigrante.

Afričke zemlje našle su se u nezavidnom položaju. Kao vodeći primaoci američke pomoći, neke od njih se ustručavaju da kritikuju Trumpa.

U Južnom Sudanu je portparol vlade Ateny Wek Ateny izjavio da "ukoliko on nije konkretnu pomenuo Južni Sudan, mi nemamo šta reći".


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar