Pavlova: Eurointegracija Zapadnog Balkana u fokusu bugarskog predsjedavanja EU-om

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Bugarska ministrica zadužena za predsjedavanje Evropskom unijom (EU) Lilyana Pavlova izjavila je da će Bugarska tokom svog predsjedavanja organizavati blizu 460 sastanaka, susreta i kulturnih događaja.

Lilyana Pavlova / 24sata.info

"Poruka Bugarske tokom predsjedavanja EU-om je jedinstvo Unije", kazala je Pavlova u obraćanju na otvaranju interaktivne izložbe u Sofiji u povodu preuzimanja Bugarske predsjedavanjem Unijom.

Istakla je da će njena zemlja tokom svog predsjedavanja posebnu pažnju posvetiti i procesu eurointegracija zemalja Zapadnog Balkana, dodajući da je i Turska bitan partner EU-a.

"Ukoliko želimo snažnu EU, onda su nam potrebi snažni i stabilni odnosi i s našim partnerima. Turska je upravo jedan takav partner", kazao je Pavlova.

Izrazila je uvjerenje da njena zemlja može pomoći u stabilizaciji odnosa EU-a i Turske.

"Bugarska s Turskom ima vrlo harmoničnu saradnju. Također, za nas je važna i harmonija u odnosima EU-Turska. Vjerujem da Bugarska u tom smislu može pružiti pomoć u ulozi iskrenog posrednika", rekla je Pavlova.

Na interaktivnoj izložbi u Sofiji su izložene fotografije o kulturi i običajima u Bugarskoj.

Bugarska je 1. januara preuzela šestomjesečno predsjedavanje EU-om. Ta zemlja je definirala četiri glavna prioriteta koji će biti u fokusu njezinog predsjedavanja EU-om, a to su budućnost Evrope i mladi, ekonomski rast i socijalna kohezija, evropska perspektiva i povezanost Zapadnog Balkana, sigurnost i stabilnost, te digitalna ekonomija.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar