Zarif u Briselu: Podrška EU iranskom nuklearnom sporazumu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif izjavio je danas, nakon sastanka u Briselu, da će se njegova pridržavati nuklearnih sporazuma ukoliko to budu radile i Sjedinjene Američke Države.

Javad Zarif / 24sata.info

Zarif je danas u Briselu održao sastanak s visokom predstavnicom Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, ministrom vanjskih polsova Francuske Jean-Yvesom Le Drianom, šefom njemačke diplomatije Sigmarom Gabrielom i britanskim ministrom vanjskih poslova Borisom Johnsonom.

Nakon sastanka, Zarif je u izjavi za iransku državnu televiziju IRIB rekao "kako su tri zemlje EU-a i Mogherini naglasili kako su zaštićena prava Irana, proizašla iz nuklearnog sporazuma".

Zarif je rekao neće doći do izmjena u nuklearnom sporazumu.

"Tokom sastanka iskazano je zajedničko opredjeljenje da neće doći do bilo kakvih izmjena u nuklearnom sporazumu. Ako SAD bude poštovao nuklearni sporazum, to će uraditi i Iran", poručio je Zarif.

Federica Mogherini je nakon današnjeg sastanka u Briselu istakla kako se Iran pridržavao sporazuma, te kako je EU odlučna u zaštiti Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA).

Ovih dana se očekuje i odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi s nuklearnim sporazumom.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar