Cavusoglu: Mir u Siriji neostvariv ukoliko se teroristima daju odriješene ruke

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da su mirovni napori u Siriji neostvarivi ukoliko se terorističkim organizacijama daju odriješene ruke i oružje.

Mevlut Cavusoglu / 24sata.info

"Vizija za politički ujedinjenu i teritorijalno integrisanu Siriju neće biti dovoljna ako se separatističkim terorističkim organizacijama daju odriješene ruke i oružje za unapređenje njihovih ciljeva", rekao je Cavusoglu.

Turski ministar je u kolumni za američki "Newsweek", pod nazivom "Ovako donijeti mir u Siriji", istakao da je američka podrška teroristisima PKK/PYD/YPG "napor koji se odvija pogrešno i hitna promjena kursa je imperativ".

On je ponovio da se borba protiv terorizma ne može dobiti podržavanjem jedne terorističke organizacije u borbi protiv druge.

"Suštinska ideja NATO saveza je da je sigurnost saveznika preča od kratkoročnih taktičkih dobitaka koji samo pomažu u stvaranju začaranog kruga nasilja", istakao je Cavusoglu.

Turski ministar je sirijski konflikt nazvao "najgoroom humanitarnom krizom od Drugog svjetskog rata" koja je dovela do pojave globalne prijetnje.

Dodao je da je Turska najviše pogođena prijetnjama terorističkih organizacija poput ISIS-a, Nusra Fronta i PKK/PYD/YPG.

Istakao je da je Slobodna sirijska vojska uz podršku Turske oslobodila 2.015 kvadratnih kilometara sirijske teritorije od pripadnika ISIS-a i neutralisala 2.647 terorista.

"Turska je za 3,4 miliona sirijskih izbjeglica potrošila 30 milijardi dolara. Slobodan pristup medicinskoj njezi, obrazovanju kao i pravo da se pridruže radnoj snazi pruženi su našim sirijskim gostima kako bi im se pomoglo da se bolje integrišu u novo društvo", kazao je turski šef diplomatije, dodavši da se gotovo 70.000 Sirijaca vratilo iz Turske na teritorije oslobođene od terorista.

Početkom 2011. godine u Siriji su počeli masovni prodemokratski i antivladini protesti. Sredinom marta te godine snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su silom pokušale da uguše proteste i tako su zemlju uvele u rat.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), tokom rata u Siriji ubijeno je stotine hiljada osoba, a oko 10 miliona Sirijaca je raseljeno.(AA)

Pošaljite Facebook komentar