VIDEO: Macron predvodio komemoraciju tri godine nakon napada na "Charlie Hebdo"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predvodio je komemoraciju i tužno sjećanje na teroristički napad u Francuskoj koji je prije tri godine pokrenuo val teških udara zbog čega je u ovoj zemlji još na snazi vanredno stanje, javlja Reuter.

Foto: 24sata.info

Prije tri godine teroristi su u pohodu na satirički časopis „Charlie Hebdo“, a potom i na košer prodavnicu ubili 17 osoba, među kojima su novinari i karikaturisti, policajci i prodavači.

Današnja komemoracija je započela u bivšoj redakciji časopisa koji je ranije izazivao osude svojim provokativnim naslovnicama, gdje su dvojica napadača upali sa puškama i ubili 11 osoba. Macron je prisustvovao čitanju imena žrtava. Nakon toga je odata počast policajcu koji je ubijen na ulici metkom u glavu, a ta brutalna egzekucija je snimljena. Još četiri osobe su ubijene u jevrejskoj prodavnici nedaleko od tog mjesta. Napad je šokirao svijet, a u Francuskoj je proglašeno vanredno stanje.

Napad su izveli braća Said i Cherif Kouachi, obojica su ubijeni dva dana kasnije u akciji policije, dok je terorist iz prodavnice Amedy Coulibaly, također likvidiran tokom potjere.(FENA)

Pošaljite Facebook komentar